top of page
  • Foto van schrijverFemke

We're in this together


In een winkelstraat liep ik tegen dit merkwaardige bord aan:
"Love is…knowing that we're in this together"

Deze zin geeft bij veel mensen een weemoedige reactie. Een melancholisch gevoel van verbonden zijn, jij en ik, wij zijn in dit leed samen en dat kunnen we aan. Deze heftige situatie, die doorstaan wij. Wij kunnen samen de hele wereld aan, want hierin, waar 'this' naar verwijst, zijn wij samen. En dat is liefde.


Natuurlijk is het heel mooi als mensen elkaar kunnen steunen in een levenssituatie die zwaar is. Maar het wordt lelijk als deze steun vervolgens een voorwaarde wordt voor liefde. Ongemerkt is dat wat doorgaans als steun en liefde wordt ervaren een verbloemde vorm van schuld. Door samen een moeilijke situatie meegemaakt te hebben ontstaat een plichtsgevoel om bij de ander (of bij de groep) te blijven. Het is niet meer toegestaan om weg te gaan, omdat 'this' nu eenmaal is meegemaakt. Het schuldgevoel wordt de basis om bij de ander te blijven, niet liefde. Wanneer iemand zich vrij zou willen maken van een relatie waarin de zware omstandigheden beleefd zijn, zal de specifieke 'this' situatie gebruikt worden als zwaarst wegend argument tegen het weggaan. Dan komt de ontmaskering van de 'liefde' en wordt schuld duidelijk.


Vrij zijn van het schuldgevoel wat in relaties diep begraven ligt, zal je hart weer doen open dansen voor werkelijke liefde.

Als je met een open, kritische blik naar je (liefdes)relaties kijkt, zul je zien dat er altijd schuld verborgen zit, achter het gordijn van 'liefde'. En dit is niet fout of slecht! Het is menselijk, maar het veroorzaakt het lijden in relaties. Vrij zijn van het schuldgevoel wat in relaties diep begraven ligt, zal je hart weer doen open dansen voor werkelijke liefde. Werkelijke liefde is elkaar vrijgeven, elkaar vergeven, jezelf en de ander ontdoen van schuld en iemand laten gaan en staan waar hij of zij wil. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle mensen uit elkaar zouden moeten gaan, maar dat wil wel zeggen dat als mensen bij elkaar zijn, dat zijn uit vrije wil, in vrijheid en in liefde. Diezelfde werkelijke, vrije liefde laat de ander continue los, zelfs ondanks 'this'.

Mocht je behoefte voelen om over je relaties te praten, maak dan een afspraak met Mindful Medicine.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page