top of page
Integrale Geneeskunde Amsterdam, Praktijk Mindful Medicine, Femke Neervoort
Grayscale%252520on%252520Transparent_edi

integrative
medicine

een nieuwe generatie dokters

Integrative Medicine is een term overgenomen uit de Verengide Staten waar deze zorgvisie al langer bekend is. Uit een groeiende behoefte aan een nieuwe kijk op gezondheid en ziekte zijn door een groep progressieve universiteiten de principes van Integrative Medicine ontstaan. Het is een vorm van geneeskunde die naast de reguliere Westerse geneeskunde ook kijkt naar de medicinale werking van voeding en naar de wisselwerking tussen lichaam en geest. Het onderschrijft het belang van de arts-patiëntrelatie en is nieuwsgierig naar de mogelijkheden van (evidence based) natuurlijke geneeswijzen. Er wordt met een open én kritische blik gekeken naar de mogelijkheden van complementaire behandelmethoden en manuele therapie vormt vaak een onderdeel van de behandeling.

 

Ruim 20 jaar geleden zijn in de Verenigde Staten acht medische faculteiten, waaronder Duke University, Harvard University en Stanford University, gestart met het Consortium of Academic Health Centers for Integrative Medicine.

Inmiddels hebben in de VS en Canada 75 (academische) centra zich bij het consortium aangesloten. 

Het Andrew Weil Center for Integrative Medicine in Arizona was wereldwijd het eerste centrum dat een officiële Integrative Medicine opleiding gaf aan artsen en ik ben de tweede arts in Nederland, na drs. Simone Ardesh, die deze opleiding afgerond heeft.

Vooraanstaande ziekenhuizen, zoals Harvard en de Mayo Clinic, in de Verenigde Staten beschikken al jaren over een afdeling Integrative Medicine, en hebben gezien dat het tot betere en goedkopere zorg leidt. 

In Nederland is deze zorgvisie nog relatief nieuw, maar er is gelukkig een steeds groter wordende groep dokters die de visie van Integrative Medicine deelt en wil streven naar een meer menselijke en duurzame gezondheidszorg. Er is inmiddels een Nederlands opleidings-en nascholingsinstituut voor Integrative Medicine en is er sinds kort ook een beroepsvereniging. De term 'integrale geneeskunde' wordt in Nederland ook vaak toegepast op vormen van alternatieve zorg die geen verband hebben met de (wetenschappelijke) basis van Integrative Medicine. Er is voor de omschrijving van deze praktijk daarom ook bewust gekozen voor het hanteren van de Amerikaanse term.

 

Mindful Medicine is één van de pionierspraktijken Integrative Medicine in Nederland. Wanneer je een afspraak maakt ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit zorg, persoonlijk op jou afgestemd én gebaseerd op het laatste wetenschappelijk onderzoek. We zien je graag!

 

Voor meer informatie over Integrative Medicine, zie onderstaande filmpjes en kijk op:

Nascholingsinstituut Amsterdam School for Integratieve Medicine and Health

Opleidingsinstituut Academy for Integrative Medicine

Beroepsvereniging Artsenvereniging Integrale Geneeskunde